Himmelev Gymnasium har mange internationale forbindelser. Vi har stærke bånd til gymnasier i hele Europa og har i mange år samarbejdet tæt med vores venskabsgymnasier i bl.a. Trieste og Salerno i Italien, Skofja Loka i Slovenien og Cadiz i Spanien.

Alle klasser rejser mindst en gang i løbet af deres uddannelse hos os. Hvert forår tager vores 1.hf-klasser og 2.g-klasser på studieture ud i Europa. Undervisningen tages ud af klasseværelset og bliver sat i relation til virkeligheden, og samtidig betyder en studietur også noget særligt for sammenholdet i klassen og for forholdet mellem elever og lærere. Senere i forløbet tager mange klasser afsted i kortere perioderne i fx fremmedsprogene eller historie.

Vi har også en lang tradition for udvekslingsrejser - både med hele klasser og for enkelte elever. Amalie og Emilie fra 2.u er på 3 måneders udveksling i Slovenien i år, og du kan læse deres rejsebreve herunder.

Hvert år tager vi også imod udenlandske elever, der tilbringer mellem 3 måneder og et helt år sammen med os på Himmelev. De bringer et internationalt pust med sig og bidrager til oplevelsen af, at vi på Himmelev Gymnasium også er en del af en større international helhed.

3 elever har i mediefag lavet en lille film om at være på den kulturelle udebane. Centralt i filmen møder vi Gaia Mirulla fra Italien, der tog et helt år på Himmelev Gymnasium. Se filmen og læs Gaias beskrivelse af sin danske gymnasietid længere nede på siden.

Med Amalie og Emilie i Slovenien

Rejsebrev nr. 3 - hjemrejse

Hej Himmelev!

Vi er nået til de sidste dage her i Slovenien. Det er en meget mærkelig følelse, at det vi havde set frem til så længe nu er ved at være ved vejs ende.
Siden sidst har vi bl.a. været til en fest i byen Kranj. Her fik vi oplevet Sloveniens natteliv og delt en sjov aften med vores værter og deres venner. Vi ser nu frem til, at de kommer til Danmark, så de kan opleve en rigtig Himme-fest :-)
Derudover var vi et sidste besøg i hovedstaden Ljubljana, hvor vi fik shoppet for allersidste gang og holdt St. Martin's Day, hvor slovenerne fejrer, at saften fra vindruerne endelig bliver til vin. I den forbindelse var gaderne fyldt med markeder og mennesker, der nød et glas vin.

Vi glæder os til at komme hjem og se vores familier og vores venner på Himmelev igen.  Mest af alt glæder vi os dog til at vende hjem til rugbrød og dansk lakrids, hehe.
På den anden side kommer vi til at savne livet i Slovenien helt vildt: Naturen, de smukke bjerge og i særdeleshed vores værtsfamilier! Heldigvis ved vi, at pigerne kommer til DK om fire uger, og det er bestemt heller ikke sidste gang, vi har været i Slovenien.

Tiden er fløjet afsted, og det er endnu ikke gået op for os, at vi er hjemme i Danmark og på Himmelev om et par dage.
Vi ses snart!

Amalie og Emilie

 

Rejsebrev nr. 2, november 2016

Hej Himmelev!

Vi er nu på vores 7. uge her i Slovenien. Tiden flyver afsted! Vi har oplevet en hel del siden sidst.
For nogle uger siden var vi Planica, som er det største ’ski-hop-center’ her i Slovenien. Her havde vores udvekslingsfamilier arrangeret, at vi skulle på en svævebane ned ad et af verdens største skihop, hvor vi rundede en fart på omkring 70-80 km/t.

Amalie har siden sidst også været med sin værtsfamilie et smut til Palmanova i Italien, hvor de fik shoppet en hel del, men også bare nydt den italienske sol. Desuden besøgte de om aftenen en italiensk restaurant, som er kendt for at benytte lokale trøfler i alle deres retter!
Emilie har været med sin værtsfamilie et smut til den slovenske kystby Piran, som er utrolig smuk! Byen er meget attraktiv for turister på grund af dens flotte kyststrækning og hyggelige restauranter. Derudover besøgte de Predjama Castle, som er et slot, der er bygget inde i en grotte-åbning.

Vi havde i forrige uge besøg af nogle engelske udvekslingsstudenter, som vi tilbragte hele ugen med. Sammen besøgte vi den Škocjanske grotte, som var helt fantastisk. Derudover besøgte vi søen Bled og var i vandland!


I denne uge har vi ferie,og den skal bruges på afslapning med vores værtsfamilier og så selvfølgelig skolearbejde fra Danmark. Derudover fejrede vi Halloween sammen ved at udhule og skære græskar. Halloween er ikke en stor tradition i Slovenien, fordi de har helligdag dagen efter. Dagen kaldes ”The Day of the Dead”, hvor der er tradition for, at hele familien tager til kirkegården og sætter lys for de døde.
Vi har ikke lang tid tilbage, men I hører mere fra os!

Amalie og Emilie

Rejsebrev nr. 1, oktober 2016

Hej Himmelev,
Vi er Amalie og Emilie. Normalt går vi i 2.u, men lige nu er vi på vores tredje uge som udvekslingselever i Slovenien, og vi har allerede oplevet en hel masse.
Emilie bor hos Ema i byen Škofja Loka, som er byen, hvor vi går i skole, mens Amalie bor hos Tia i Žiri, som ligger 40 minutters kørsel væk i bus.
Vi startede på Gimnazija Škofja Loka allerede morgenen efter, at vi var ankommet. Skolen er meget anderledes end vi er vant til fra Himmelev, idet de først og fremmest ikke benytter computere! De skriver ALT i hånden. I Slovenien går man i gymnasiet i 4 år. Der er ingen afleveringer (!), men derimod tests flere gange om året.

Skolens lærere og elever er super søde og har alle taget rigtig godt imod os.

Vi følger fagene engelsk, idræt og tysk, og resten af tiden bruger vi på at følge med i timer og afleveringer hjemme fra 2.u.

Vi har også været en tur i hovedstaden Ljubljana, hvor vi bl.a. var til koncert. Byen er ikke særlig stor i forhold til, at det er deres hovedstad, men den er utrolig smuk. Den første weekend besteg vi et af de omkringliggende bjerge, og vi har nu fået en hel ny respekt for bjergbestigere!
I sidste uge blev vi tilbudt en 2 dages tur til Kroatiens kyst, som vi ikke kunne sige nej til. Her oplevede vi tre forskellige kystbyer: Pula, Poreč og Rovinj. Vi var på sightseeing og havde fritid til at bade, shoppe og generelt nyde varmen.
Derudover har vi haft sportsdag, hvor vi besteg endnu et bjerg, og så har vi været på en historietur med 4.g’erne omkring 1. Verdenskrig. Måske så I det på himmesnap?

Som I kan høre, nyder vi Slovenien i fulde drag! Det kan godt være vi møder kl. 07, men vi har fri kl. 13, hvilket giver god tid til cafébesøg, og så er det jo bare en bonus, at kaffen kun koster 1 euro. Vi har kun været her i lidt over to uger og har dermed fortsat en masse oplevelser i vente, som vi i den grad ser frem til.

Amalie og Emilie

 

Gaia Mirulla: Min tid på Himmelev Gymnasium

Jeg blev rigtig glad men også lidt nervøs over at skulle skrive dette brev. Men jeg vil skrive det, som om I sidder lige foran mig - med mit hjerte, som vi siger på italiensk. Om lidt er translokationen slut, og så skal jeg hjem for at pakke og tilbage til Italien. Jeg vil ikke hjem. Jeg føler mig hjemme på Himmelev Gymnasium.

Selvfølgelig savner jeg også mit gamle liv men på Himmelev blev jeg voksen og lærte, at det er så svært at sige farvel. Jeg kan kun sige "Tak, Himmelev."

Mit liv er forandret og forbedret. Jeg er ikke den lille usikre italiener mere, som ikke kunne tale dansk eller kommunikere med nogen. Nu tror jeg på mig selv, og jeg er sikker på, at jeg kan klare alle udfordringer. Det var nemlig ikke kun dansk, jeg lærte at kende i Danmark og på Himmelev Gymnasium. Det var også mig selv.

Jeg kan stadig huske min første dag på Himmelev. Jeg skulle møde på kontoret sammen med min danske mor. Jeg var så nervøs. Jeg skulle vælge fag og møde min klasse, 2.a. De var så søde og præsenterede sig smilende for mig. Drengene var sjove. Der var 3, der hed Mathias, og de sad ved siden af hinanden.

Min første time var dansk med læreren Rasmus. Han har hjulpet mig så meget med sproget, ligesom de andre lærere. Det takker jeg for.

Jeg elskede Viggas undervisning. Der var altid plads til en joke.

Og efter mange mange dage, hvor jeg intet kunne forstå (bortset fra "skål"), så begyndte mit sprog at udvikle sig. Mine nye venner hjalp mig. Jeg begyndte at synge med i koret, og det har været en af mine bedste oplevelser, mens jeg har været i Danmark. En særlig tak til Charlotte (musiklærer og korleder), som altid var så tålmodig med mig. Det var hyggeligt at være med i koret og dejligt at være med på kor-rejsen til det flotte land Slovenien. Minderne er søde om vores sang "Darling" i Istanbul Lufthavn. Det øjeblik vil jeg huske for altid.

Studietur til Edinburgh, Himmelev-festerne, Blue Note og fredagsbar. Der var altid en god lejlighed til at blive på skolen for at hygge sig med vennerne eller drikke en øl. Det er så mærkeligt, at man har arrangementer med øl. Det har vi ikke i Italien!

Nu er det svært at pakke dette liv ned og komme tilbage til Italien, for det har været den bedste oplevelse i mit liv og simpelthen perfekt. Jeg fortryder ikke et sekund, hvert øjeblik har været unikt og jeg siger tak for det hele.

Sidst men ikke mindst en vigtig tak til kontoret og til Leif (international koordinator), som har hjulpet mig så meget med det kedelige italienske bureaukrati og alt muligt andet.

Non è un addio è soltanto un arrivederci

(Det er ikke et farvel, kun et på gensyn)

Gaia Mirulla

 

 

Læs mere