Himmelev Gymnasium har mange internationale forbindelser. Vi har stærke bånd til gymnasier i hele Europa og har i mange år samarbejdet tæt med vores venskabsgymnasier i bl.a. Trieste og Salerno i Italien, Skofja Loka i Slovenien og Cadiz i Spanien.

Alle klasser rejser mindst en gang i løbet af deres uddannelse hos os. Hvert forår tager vores 1.hf-klasser og 2.g-klasser på studieture ud i Europa. Undervisningen tages ud af klasseværelset og bliver sat i relation til virkeligheden, og samtidig betyder en studietur også noget særligt for sammenholdet i klassen og for forholdet mellem elever og lærere. Senere i forløbet tager mange klasser afsted i kortere perioderne i fx fremmedsprogene eller historie.

Vi har også en lang tradition for udvekslingsrejser - både med hele klasser og for enkelte elever. Malou og Magnus fra 2.x er på 2 måneders udveksling i Slovenien i år, og du kan læse om deres rejsebreve herunder.

Hvert år tager vi også imod udenlandske elever, der tilbringer mellem 3 måneder og et helt år sammen med os på Himmelev. De bringer et internationalt pust med sig og bidrager til oplevelsen af, at vi på Himmelev Gymnasium også er en del af en større international helhed. Sidste år havde vi bl.a. besøg af Aashna fra USA. Læs Aashnas første indtryk af Himmelev her >

3 elever har i mediefag lavet en lille film om at være på den kulturelle udebane. Centralt i filmen møder vi Gaia Mirulla fra Italien, der tog et helt år på Himmelev Gymnasium. Se filmen og læs Gaias beskrivelse af sin danske gymnasietid her >

Med Malou og Magnus i Slovenien

Rejsebrev nr. 3 - det sidste

Hej igen Himmelev

Nu synger de 8 ugers udveksling på sidste vers, og mens vi skriver dette, er der kun et par timer til, at vi skal afsted mod lufthavnen.

Vi har haft 2 fuldstændigt fantastiske måneder, som har budt på en masse fede oplevelser. Vi har på bare 8 uger lært en hel anden kultur at kende. Vi er blevet en del af en ny familie, og vi føler os mere end hjemme.

Den sidste uges tid har vi haft en masse planer, for der var så meget, som vi gerne ville nå, inden turen gik hjemad. Vi har fx været på tur med selveste rektor til søen Bohinj, som er den største sø i hele Slovenien (og det siger ikke så lidt). Vi har også været ude at spise pizza med Magnus’ engelsklærer! En tur der i øvrigt blev mere hektisk end forventet. Lige inden vi skulle afsted, fik vi at vide, at vores fly var aflyst, og så skulle vi ellers i gang med den helt store planlægning. Vi fik travlt med at ringe hjem og ringe rundt, men det hele løste sig, og nu flyver vi hjem med en enkelt mellemlanding i München.

Vi sluttede vores udveksling af med en fremlæggelse sammen med vores værter, Rok og Anja, om hele udvekslingen og om alle vores tanker om de sidste 8 uger. Og så rundede vi af med kage, og mange af dem vi har lært at kende kom og sagde farvel.
Det har været en vild tur til Slovenien, og vi kommer hjem med de fedeste oplevelser, som vi bestemt ikke ville have været foruden.

Vi ses på mandag, Himmelev
Magnus og Malou

Rejsebrev nr. 2

Hej igen Himmelev.
Vi har to uger tilbage af vores 8 ugers udveksling.
Siden sidst har det jo været efterårsferie i Danmark, og i den anledning kom begge vores danske familier og besøgte os. Dejligt at se dem igen. Vi fik æren af at være turguider og viste vores familier rundt i dette smukke land med den fantastiske natur. Vores familier havde undersøgt en masse ting hjemmefra, som vi også skulle se, så vi fik begge mange nye oplevelser.

Det var en begivenhedsrig uge, for der var også UNESCO-konference for en masse slovenske gymnasier. Temaet var Kulturarv, og vi var med til at repræsentere Gimnazija Skofja Loka. Vi blev bedt om at tale om dansk kulturarv og valgte selvfølgelig derfor at tale om Kim Larsen.
Lad os bare sige, at det var en ….. varieret… dag med mange forskellige og ret overraskende præsentationer. For at nævne et par eksempler: ABBA med tegnsprogsoversættelse, en pige der dansede med en dreng i en kørestol, en moderne fortolkning af Romeo og Julie, som blandt andet inkluderede en pænt ringe koordineret fortnite dans til ‘In my feelings’ og en som spillede klassisk slovensk musik på harmonika.

I skal også lige høre om vores slovenske kantinedame. Hun er så sød. Det er meget tydeligt, at hun lærer engelsk kun for vores skyld. Forleden bemærkede hun endda, at vi havde været væk en hel uge, og at hun var blevet helt bange for, at vi allerede var rejst hjem.

Vi glæder os til de sidste par uger, både til alle oplevelserne, men også til at fortælle jer alle sammen om dem.

Malou og Magnus

Rejsebrev nr. 1


Hej Himmelev
Vi er Magnus og Malou fra 2.x, og vi er i øjeblikket på 8 ugers udveksling i Slovenien. I løbet af de næste par uger, vil vi skrive lidt hjem til jer, så I ved hvad vi render og laver. I kan også følge lidt med på Himmesnap og skolens instagram, hvor vi også vil dele ud af vores oplevelser.

Vi har været hernede i lidt over 3 uger nu og er så småt ved at vænne os til alle de nye indtryk og rutiner, men også til den meget smukke natur som er meget anderledes end den danske.
Vi har været på to-dages tur til Kroatien med de klassiske klasser fra 1. og 2.g, hvor vi så på romersk arkitektur og nød en dejlig is ved Middelhavet. Skolen har også afholdt idrætsdag - på en lørdag! Her skulle vi bestige et bjerg. Bjerget var så højt, at det svarer til, at vi har taget trapperne til øverste etage af Burj Khalifa, som altså er 163 etager!
 
Magnus’ engelsklærer inviterede os en dag en tur på café i bjergbyen Kranj, hvilket var super hyggeligt, og så fik vi smagt noget traditionel slovensk dessert. I det hele taget kommer vi vidt omkring. Det er nemlig også blevet til en endagstur til Italien og Østrig. Slovenien grænser op til begge lande.

Vi er efterhånden også ved at vænne os til morgenmodulerne, som starter allerede 7:15. Det vejes heldigvis op af, at vi allersenest har fri klokken 13:50. Vi har næsten en hel times frokostpause. Fagligt har vi engelsk, 2. fremmedsprog og idræt med hver vores klasse. Resten af tiden går med lektier og afleveringer hjemmefra.
Vi er også blevet tilbudt et nyt fag: 3D programmering, hvor vi skal kreere ting på computeren og efterfølgende printe det i en 3D printer. Det er virkelig fedt.

Og så er vi så småt gået i gang med at lære lidt slovensk, men det er ikke ligefrem verdens nemmeste sprog…

ena, dve, tri, vi er ude Himmelev.

Malou og Magnus
 

My First Impression of Himmelev

By Aashna Sudhakar (Exchange student, USA)


So far during my time at Himmelev Gymnasium, I have noticed a multitude of differences between a standard high school in the United States and a gymnasium. I have studied here for about a week, so my perspective is quite new and may have some inaccuracies.

First, the classes have a completely different format, curriculum, and structure than my Am­­­­erican school. Classes here are in 2-hour block formats with only 2-4 classes per day. In the U.S., my schedule was almost identical every day and classes were 40-minute intervals from 8 o’clock to 3 o’clock. That being said, students are in the same class in Denmark with the same students. This is very different than the US because we have different people in every class, every 40 minutes. They could be from different grades too, so a freshman can have class with a senior if their schedule works out like that.

Classes are very casual in Denmark compared to American classes, where teachers are referred to with their title and surname rather than their first name. In gymnasium, there is a lot more freedom in the classes and choices you have; you can choose a “track” or subject area to focus on like math and physics, politics, the arts, or languages for example. In the US, you must have a math, science, English, social studies, and an elective every single year. Also, I cannot leave during school at home, even if I don’t have any more classes in a day. That’s considered skipping class, and I would probably be suspended for a few days for that. Overall, there is a different sort of respect for the students at Himmelev Gymnasium than compared to my high school in the US.

The students are welcoming yet reserved to a certain extent in Denmark. The girls in my class have welcomed me into their group and have been extremely kind to me. It is well appreciated, being a new student in a foreign land can be quite difficult. I think some students are afraid to speak to me because they don’t think their English is very good, but comparing their fluent English to my inexistent Danish, I don’t mind at all if they don’t have the best English.

So far, I absolutely love Danish humor. No one seems to get offended at all, and there is minimal censorship. I wish it was like that in the US but everyone gets offended over everything in my town so I have to be very cautious with what I say. Also, everyone swears freely without offending anyone which happens very easily in the US. However, I think that some people can become very awkward and uncomfortable in school when they don’t know what to say or do. That’s kind of different because I rarely feel uncomfortable or awkward around people, especially in the US where a lot of people don’t get uncomfortable easily. Even though some people are a little awkward, everyone so far has been quite kind and helpful while I integrate into Himmelev Gymnasium.


Gaia Mirulla: Min tid på Himmelev Gymnasium

Jeg blev rigtig glad men også lidt nervøs over at skulle skrive dette brev. Men jeg vil skrive det, som om I sidder lige foran mig - med mit hjerte, som vi siger på italiensk. Om lidt er translokationen slut, og så skal jeg hjem for at pakke og tilbage til Italien. Jeg vil ikke hjem. Jeg føler mig hjemme på Himmelev Gymnasium.

Selvfølgelig savner jeg også mit gamle liv men på Himmelev blev jeg voksen og lærte, at det er så svært at sige farvel. Jeg kan kun sige "Tak, Himmelev."

Mit liv er forandret og forbedret. Jeg er ikke den lille usikre italiener mere, som ikke kunne tale dansk eller kommunikere med nogen. Nu tror jeg på mig selv, og jeg er sikker på, at jeg kan klare alle udfordringer. Det var nemlig ikke kun dansk, jeg lærte at kende i Danmark og på Himmelev Gymnasium. Det var også mig selv.

Jeg kan stadig huske min første dag på Himmelev. Jeg skulle møde på kontoret sammen med min danske mor. Jeg var så nervøs. Jeg skulle vælge fag og møde min klasse, 2.a. De var så søde og præsenterede sig smilende for mig. Drengene var sjove. Der var 3, der hed Mathias, og de sad ved siden af hinanden.

Min første time var dansk med læreren Rasmus. Han har hjulpet mig så meget med sproget, ligesom de andre lærere. Det takker jeg for.

Jeg elskede Viggas undervisning. Der var altid plads til en joke.

Og efter mange mange dage, hvor jeg intet kunne forstå (bortset fra "skål"), så begyndte mit sprog at udvikle sig. Mine nye venner hjalp mig. Jeg begyndte at synge med i koret, og det har været en af mine bedste oplevelser, mens jeg har været i Danmark. En særlig tak til Charlotte (musiklærer og korleder), som altid var så tålmodig med mig. Det var hyggeligt at være med i koret og dejligt at være med på kor-rejsen til det flotte land Slovenien. Minderne er søde om vores sang "Darling" i Istanbul Lufthavn. Det øjeblik vil jeg huske for altid.

Studietur til Edinburgh, Himmelev-festerne, Blue Note og fredagsbar. Der var altid en god lejlighed til at blive på skolen for at hygge sig med vennerne eller drikke en øl. Det er så mærkeligt, at man har arrangementer med øl. Det har vi ikke i Italien!

Nu er det svært at pakke dette liv ned og komme tilbage til Italien, for det har været den bedste oplevelse i mit liv og simpelthen perfekt. Jeg fortryder ikke et sekund, hvert øjeblik har været unikt og jeg siger tak for det hele.

Sidst men ikke mindst en vigtig tak til kontoret og til Leif (international koordinator), som har hjulpet mig så meget med det kedelige italienske bureaukrati og alt muligt andet.

Non è un addio è soltanto un arrivederci

(Det er ikke et farvel, kun et på gensyn)

Gaia Mirulla

 

 

Læs mere