Der er mange ting at tage stilling til, inden du søger om optagelse på stx. Få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål her.

Om lektier og tid

Der er nogen, der siger, at det er hårdt at gå i gymnasiet. Passer det?
Gymnasiet er, hvad du gør det til. Du kan tænke på det som et fuldtidsarbejde. Selvfølgelig skal du følge med og lave dine ting, og der bliver også stillet krav til dig. Men det er faktisk vigtigt, at du også giver dig selv lov til at holde fri og dyrke dine andre interesser. Det skal der også være tid til om aftenen og i weekenderne.

Hvor lang tid skal jeg regne med at bruge på lektierne?
Det er ret forskelligt fra fag til fag, og i perioder vil der være flere lektier end til hverdag. Du skal nok regne med at skulle en tur omkring din computer og dine bøger hver dag efter skole. Der er både almindelige læselektier (nogle kan du måske klare i bussen på vej til skole) og skriftlige afleveringer hver uge.

Jeg går ret meget op i min sport. Kan jeg nå at træne til hverdag?
Ja, det kan du da. Motion er godt for hjernen, så det vil også være godt for din indlæring. Men hvis du træner meget, bliver du nok nødt til at planlægge dine afleveringer i god tid. Hvis du træner på elite-niveau, har du mulighed for at komme på TeamDanmark-ordning.
Du er i øvrigt meget velkommen til at bruge skolens motionsrum efter skoletid. Du skal bare sørge for at have en makker med hver gang.

Jeg har erhvervsarbejde og vil gerne have mange vagter. Kan det passe ind i gymnasielivet?
Mange gymnasieelever arbejder ved siden af skolen for at tjene lidt ekstra, så det kan man godt. Det er bare vigtigt, at du husker, at skolen er din 1. prioritet. Du kan fx ikke bruge dit arbejde som begrundelse for ikke at deltage i fx ekskursioner og arrangementer. Når du fylder 18, er du berettiget til SU, og så behøver du måske ikke arbejde så meget.

Om skoledagen og lærerne

Hvor lang er en almindelig skoledag på stx?
Du møder kl. 8.10 de fleste dage og har ikke senere fri end kl. 15.05 Derudover er der Mat Lab 2 gange om ugen, hvor en del elever bliver for at få lektierne lavet færdige i matematik, inden de tager hjem. Mat Lab er åben kl. 14.30-16.30, og der er altid dygtige Mat Lab-instruktører til stede til at hjælpe.

Hvordan er forholdet til lærerne?
Vi går ret meget op i god stemning på Himmelev, og du vil derfor også opleve, at lærerne generelt er interesserede i at lære eleverne godt at kende. Der er en uhøjtidelig stemning i klasselokalet og på skolen, og vi gør meget ud af at møde eleverne i øjenhøjde.

Hvilken slags undervisning kan jeg forvente?
Det afhænger selvfølgelig noget af læreren og den klasse du går i, men vi kan godt love, at du ikke skal sidde stille og passivt hele dagen. Du vil opleve, at lærerne er meget forskellige, og at de generelt gør meget for at skabe variation i timerne. De er alle uddannet på universitet og er derfor eksperter i deres fag. Men samtidig har de også alle en særlig gymnasielæreruddannelse. Du kommer både til at møde gruppearbejde, eksperimentelt arbejde i laboratorierne, projektundervisning, pararbejde, innovation, tavleundervisning og skrivetimer.

Hvad laver man i pauserne?
Nogenlunde hvad der falder dig ind. Slapper af i sofaerne, køber en chilibagel i kantinen, sidder udenfor i solen, spiller basket, tager en tur på parkourbanen, forbereder dig til den næste time.... Vi har en lang pause kl. 9.40-9.55 og en god spisepause kl. 11.25-11.55.

 
Om det faglige niveau

Jeg er lidt nervøs for, at alle andre er dygtigere end mig. Hvor god skal man egentlig være?
Der er stor spredning i elevernes faglige niveau, og undervisningen bliver derfor tilpasset den enkelte klasse og den enkelte elev. Men tænk på det sådan her: Hvis du lever op til optagelseskravene, så er du klar til at gå i gymnasiet. Og hvis det er lidt svært, så kan man nå langt med en ekstra indsats og god hjælp. Det første står du selv for, det sidste har vi masser af.

Hvad så hvis man bare har haft ret let ved tingene i folkeskolen og måske trænger til nogle faglige udfordringer?
Så har vi en række talentprogrammer, som du enten kan tilmelde dig eller ansøge om at blive optaget i. Det er fx U-faktor, der er en slags brobygning med de videregående uddannelser og ATU (Akademiet for Talentfulde Unge).

 
Om det sociale miljø

Jeg kender ikke nogen på Himmelev Gymnasium i forvejen. Vil det være et problem, når jeg starter?
Nej, bestemt ikke. Der er mange, der begynder i 1.g uden at kende andre i klassen eller på årgangen i forvejen. Skolen arrangerer en række introaktiviteter de første dage, der skal ryste jer sammen som klasse. Og så må vi sige, at vi på Himmelev har et rigtig godt studiemiljø, hvor der er plads til alle. Du kommer hurtigt til at lære en masse at kende.

Er der mange arrangementer efter skoletid?
Det sociale liv er jo en meget vigtig del af gymnasielivet. Så du kan godt glæde dig allerede til mange forskellige fede arrangementer. Festerne har du nok allerede hørt om, men ved du også, at vi holder musikcafé ca. en gang om måneden en tirsdag aften? Derudover er der selvfølgelig en række eftermiddagsarrangementer at se frem til fx Quizeftermiddagen, skakturneringen og musikelevernes eksamenskoncert.

Man hører jo så meget! Hvilken type elever går på Himmelev?
I hvert fald flere forskellige end du tror. :-) Vi har ca en af hver eneste slags. Du skal være hjertelig velkommen uanset om du er til smækbukser eller Ralph Lauren, grønt hår eller tørklæde. En himmelev-elev er sin egen, og vi vil hellere se på dig som person, end på det tøj du lige fandt frem her til morgen.